Lectura- izvor de creație

Lectura- izvor de creație

Conținut curricular conceput de doamna  profesor de limba și literatura română  Ana-Maria Petruț, în anul școlar 2023-2024, avizat ISJ.

Argument

 

“ Capul copilului  nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care s-o aprinzi  astfel încât mai târziu să lumineze cu lumină proprie ” ( Plutarh)

          Pragmatismul societăţii actuale, informatizarea educaţiei şi orientarea vădită spre o creativitate cu efecte materiale au pus oarecum în umbră preocupările artistice, imaginaţia şi spiritualitatea elevilor moderni. Puşi în faţa unor situații de înțelegere,  redactare, analiză şi critică a textelor literare, observăm o dificultate a multora dintre aceştia de a se exprima, de a opera cu material stilistic, de a emite şi susţine opinii, de a descrie sau argumenta.

           Opţionalul de faţă îşi propune ameliorarea acestor carenţe, dar şi dezvoltarea aptitudinilor creatoare ale elevilor, dezvoltarea abilităţilor de viaţă prin lectură susţinută, prin implicare artistică şi prin abordare personală a realităţii înconjurătoare, dar şi de transgresare a limitelor acesteia prin aportul imaginaţiei şi originalităţii.

        Cursul îşi propune, totodată, însuşirea tehnicilor de redactare şi organizare a compunerilor argumentative, descriptive şi narative, folosindu-se de cerinţele Evaluării Naționale, de modelele de subiecte propuse, dar şi de reglementările şi documentele oficiale în vigoare.  Nu se va insista pe reperele teoretice, acestea fiind însă la baza exerciţiilor propuse, folosindu-se şi cunoştinţele de limbă şi literatură română însuşite de elevi în anii anteriori  în ceea ce priveşte problemele de fonetică, vocabular, morfologie, sintaxă. Se va accentua cu precădere şi modalitatea de redactare, îndeosebi urmărindu-se respectarea normelor ortografice, ortoepice şi de punctuaţie, important fiind nu doar fondul, ci şi forma textelor elaborate.

Comments are closed.