Students exchange during 2024

Students journal: Erasmus+ experiences during 2024

     The first school project inside the Erasmus+ acreditation was: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000129095. In this project  a group of five students have spent a  school week in our Polish partner school: XXVII LO  im.  Zeslancow Sybiru w Lublinie.

      The military high-school from Lublin is our partner since 2016, when we implemented as partners our first Erasmus strategic partnership.

         We send our sincerest thanks to Mrs. Ursula Lapinska, school headmaster and to Mrs. Malgorzata Wrona, deputy headmaster and to the entire community of teachers and students that have created a great experience for our group.

Articole în llimba română
Articol scris de Amelia Andreea Tarța, elevă în clasa a VI-a C

EXPERIENȚA ERASMUS 2024,

Amelia Tarța, elevă în clasa a VI-a C

EXPERIENȚA ERASMUS 2024

Amelia Tarța, elevă în clasa a VI-a C

         La Școala  Gimnazială  ,,Avram Iancu ”Dej se desfășoară anual o activitate internațională în cadrul proiectelor derulate în programul  ,,Erasmus+ ”, unde un număr de elevi sunt selectați pentru a participa la o experiență școlară desfășurată într-o altă țară.  Vreau să vorbesc despre experiența pe care am avut-o în cadrul acestui tip de acțiuni școlare. Ziua de 3 iunie a fost ziua plecării noastre în Polonia .

         Zborul cu avionul mi-a întipărit în minte o imagine de neuitat a lumii . Văzută de la înălțime lumea părea diferită, de parcă era scoasă dintr-o carte de povesti.  În urma aterizării noastre la Varșovia, am fost conduși în orașul  Lublin și ne-am cazat la hotel, iar de aici începe aventura noastră.

       Programul a început cu o vizită la muzeul satului din Lublin . Ne-au fost prezentate o multime de case, care se remarcau printr-un stilul unic și prin frumusețea lor. După ce ne-am familiarizat ci Polonia tradițională,  am plecat la  Școala XXVII, numită după exilați din Lublin în Siberia, unde am  cunoscut gazdele noastre, am luat masa cu colegi polonezi de vârsta noastră, apoi am avut o oră de tragere cu arma ceea ce mi s-a părut cel mai interesant eveniment în această excursie. Prietenii noștri polonezi ne-au însoțit permenent. Mai spre seară am mers împreună cu doamnele profesoare care ne însoțeau să luăm cina, iar mai apoi să facem o plimbare prin oraș. 

    A doua zi de dimineață am mers în Centrul vechi al orașului unde ne aștepta o doamnă foarte drăguță, care urma să ne fie ghid. Am făcut turul centului vechi, am făcut scenete de teatru de păpuși. Până atunci nu m-am gândit că aș putea fi un maestru păpușar. Pentru ca plimbarea nostră să fie o adevărată experiență de învățare, am avut provocarea de a completa un test cu ajutorul informațiilor primite de la ghid.

      La final incursiunii prin centrul orașului, am avut o discuție cu primarul orașului, în urma căreia am primit și un mic cadou. Toți ne-am simțit mici ambasadori!

           La școală am participat la o oră de limba poloneză, în urma căreia am acumulat noi cunoștiințe și am reușit să învățăm alți elevi și profesori cuvinte de bază ale limbii noastre. A fost amuzant. Rolul de profesor și elevi s-a schimbat de mai multe ori.        A urmat altă oră de curs.  Am asistat la ora de informatică, unde am discutat despre cybergbullying, am învățat cum se manifestă și cum să ajutăm în astfel de momente.

          La o plimbare prin parc unde am văzut ”Ochiul din Lublin”,  adică un ecran prin care puteam observa oamenii din Vilnius, capitala Lituaniei, ceea ce m-a făcut să ajung la concluzia că oamenii din Lublin sunt foarte prietenoși. Înspre seară, în centrul orașului a avut loc un spectacol grandios cu apele unei fântâni arteziene, care a atras toate privirile trecătorilor.

  Ziua de joi a fost dedicată istoriei Poloniei. Am vizitat orașul Zamosc, o bijuterie urbană, fiind foarte organizat, curat și colorat .

      Casele erau construite aproape identice, diferențele fiind prezente doar în cazul culorilor  sau ale motivelor ornamentale prezente la geamuri și pe fațadă, în zona de sus a clădirilor.

 

       Aici am avut norocul de a da de un ghid foarte prietenos și hazliu îmbrăcat într-un costum asemănător cu cel al nobililor polonezi din vechime, care ne-a prezentat orașul, evidențiind cele mai importante construcții.

      În ultima zi am avut parte de un tur al școlii care ne-a găzduit, o lecție de matematică, unde și de această dată am învățat lucruri noi. După ora de mate am participat la o lecție de investigație criminalistică, lecție care mi s-a părut extrem de interesantă, am învățat să luăm amprente și să marcăm locul unei crime sau al unei infracțiuni. A urmat, ora de limba spaniolă, unde am învățat denumirile unor fructe și am participat la un joc interactiv.

           Ultima activitate din cadrul acestui proiect a fost vizita la Muzeul Lagărului de Concentrare Nazistă de la Majdanek- o suburbie de la marginea orașului Lublin, care m-a lăsat uimită, dacă pot spune așa de modul în care trăiau oamenii acolo, de consecințele oricăror mici încălcări ale regulilor și de cruzimea de care dădeau dovadă oficialitățile acelui lagăr. 

       În urma acestei excursii am rămas plăcut impresionată de obiectivele turistice din Lublin, de modul în care oamenii se dedică propriilor meseri, de frumuseșea orașului și de ospitalitatea localnicilor.

      Vreau să vă îndemn și  pe voi, la fel cum am fost eu îndemnată de profesoara mea de matematică, să participați la acest tip de activități, dacă aveți ocazia,  deoarece merită, veti descoperi lucruri și persoane noi și veți avea ocazia de a recurgeți la resurse ale voastre, care nici nu știați că există.

Articol scris de Armand Rus, elev în clasa a VI-a C

Vizita în Polonia

Rus Armand, clasa a VI-a C 

        Să mergi cu prietenii într-o țară străină pare un vis uimitor, nu? Păi eu am făcut chiar asta, atunci când am mers împreună cu 4 colegi însoțiți de două profesoare în Polonia prin programul Erasmus+!  

       Să vă povestesc! În prima zi, am ajuns în Varșovia, capitala Poloniei, undeva la ora 3 însă nu am găsit niciun mijloc de transport spre Lublin, orașul în care trebuia să stăm pe parcursul excursiei, așa că am ajuns foarte târziu la hotelul unde eram cazați.

          Experiența noastră a început cu o oră de etnografie la Lublin Village Museum- Muzeul Satului din Lublin, pe care, din cauza unei ploi torențiale nu am putut să o ducem până la capăt. Am luat prânzul în cantina școlii, iar spre finalul zilei am avut o lecție de tras cu arma. A fost foarte interesant!  

          A treia zi am început cu o excursie prin centrul orașului, iar apoi ne-am întâlnit cu primarul Lublin-ului care ne-a dat câteva cadouri. La școală am luat prânzul în cantină, după aceea am avut o oră de limba poloneză pentru străini, o oră de informatică pe tema cyber bullyingului, de asemenea și ne-am terminat ora de  etnografie de ziua trecută.

            Lublin are multe străzi frumoase, vechi și noi, însă centrul vechi este absolut fermecător​. Fiecare colțișor arată privitorului pagini de istorie. Judecătoria veche are o legendă care ne confirmă din nou că zeița Justiția era legată la ochi în mitologia greacă. Se zice că într-o zi la Judecătorie  a avut loc un proces atât de corupt încât victima a spus că însuși diavolul i-ar fi dat o sentință mai bună. În acea noapte, diavolii s-au întâlnit la judecătorie și au pornit procesul, terminându-l  cu o decizie mult mai corectă decât cea anterioară.

         A patra zi am avut o excursie pentru toată ziua, în Zamosc, unde am învățat despre istoria orașului.  Orașul are o poveste foarte interesantă legată de un alt mare oraș al Poloniei: Cracovia.​ Cele două orașe au intrat în conflict, când fondatorul Zamoscului nu a fost admis la o facultate din Cracovia. Acest lucru i-a făcut pe cei din Zamosc să cânte la ora două în doar trei direcții trecând peste direcția Cracoviei​. 

          A cincea și ultima zi am început-o cu un tur al școlii și o oră de matematică continuând cu o oră de investigații criminalistice și o oră de limba spaniolă. Excursia noastră în Polonia s-a terminat cu o vizită a Lagărului de concentrație nazistă din Majdanek.  Nici  măcar o țară pacifistă și frumoasă ca Polonia nu a putut scăpa de  coșmarul creat de ambițiile Germaniei​.

        Deși acele vremuri au trecut, ele au lăsat urme în multe locuri, în viețile oamenilor în percepția religiei, multe dintre acestea schimbându-se pentru totdeauna.

         Vizita în Polonia a fost o experiență unică pentru mine și  aș da orice să o retrăiesc! 

Articol scris de Ștefan Roșu, elev în clasa a VII-a B

File de jurnal, experiența mea prin programul Erasmus+

Ștefan Roșu, elev în clasa a VII-a B

         Participarea la activități, în cadrul programului Erasmus a fost, pentru mine,  o oportunitate de a vedea o altă lume, diferită de cea cu care m-am familiarizat. A fost prima dată când  am călătorit dincolo de granițele țării.

        De când am aflat că eram înscris în echipă, am știut că mă așteptă o experiență  unică,  de-a dreptul pe cinste. Acum mă întorc asupra acelui moment din viață pentru a înțelege ce a mers bine, ce nu a mers și pentru a trage o scurtă concluzie. Mi-au plăcut locurile pe care le-am vizitat alături de ghizi, care au explicat foarte bine și au dat o semnificație aparte acelor locuri.     

        Orele de la școala militară, în urma cărora am învățat multe lucruri de folos, au fost interesante și interactive. Cazarea avea condiții foarte bune în care mă puteam simți confortabil. Mâncarea în general era pe placul meu, mai ales produsele de patiserie. Mi-a mai plăcut faptul că aveam destul timp liber la dispoziție pentru a mă putea odihni cât și pentru a interacționa mai mult cu ceilalți.

       Din toată această experiență pe care am trăit-o, un singur lucru nu a mers conform planului.. Întârzierea mare a autocarului care trebuia să ne ducă la hotel n-a fost un eveniment fericit, dar a rămas ușor uitat.

        În concluzie, pot zice că am fost primit cu ospitalitate de către colegii din Polonia și am avut parte de o experiență de neuitat.

Articol scris de Andrei Vaida, elev în clasa a VI-a A

     Pagini din jurnalul Erasmus+

Andrei Vaida, elev în clasa a VI-a A

          De când am aflat că voi participa la această activitate, mintea mi-a fost invadată de întrebări: „Cum va fi să trăiesc într-o țară străină? Cum vor fi localnicii? Va fi suficient să știu doar engleză?” Și multe altele. Deși aveam numeroase nelămuriri, răspunsurile au venit abia când am ajuns acolo.

Am fost încântat de diversitatea activităților zilnice, niciodată nu m-am plictisit. Elevii care ne-au însoțit au fost extrem de prietenoși și ne-au oferit sprijin constant. Pentru a nu repeta ceea ce au menționat colegii mei, voi sublinia câteva aspecte care m-au impresionat în mod special. Transportul public a fost o adevărată revelație pentru mine, deoarece majoritatea elevilor utilizau autobuzul. Am fost surprins de povestea unui elev care ne-a spus că, uneori, trebuie să schimbe autobuzul de trei ori și să meargă pe jos pentru a ajunge la destinație.

Vizita la Zamość m-a lăsat fără cuvinte, datorită ghidului care avea un stil unic și captivant de a prezenta istoria orașului. Mergeam la diverse locații turistice și ascultam povești fascinante despre acestea.

Un alt moment memorabil și tulburător a fost vizita la lagărul de concentrare Majdanek, care m-a ajutat să înțeleg mai profund condițiile inumane în care trăiau evreii capturați de naziști. Fiind pasionat de istorie, am considerat această vizită o experiență unică. Este o diferență enormă între a citi despre un eveniment istoric și a-l experimenta direct. Am fost foarte atent la explicațiile ghidului și, de fiecare dată când arăta o fotografie cu un oficial SS sau documente istorice, îmi aminteam de ceea ce citisem anterior.

În concluzie, această activitate mi-a oferit o înțelegere mai profundă a Poloniei și a culturii sale. Sunt extrem de recunoscător celor care mi-au oferit această oportunitate unică de a participa la programul ERASMUS+.

Articol scris de Natasha Ciciovean, clasa a VI-a A

   Impresii din programul Erasmus+

Natasha Ciciovean, clasa a VI-a A

       În cadrul proiectului Erasmus, am avut oportunitatea extraordinară de a explora o țară nouă și de a interacționa cu elevi din diferite culturi. Vizita mea în Polonia a fost plină de descoperiri, incluzând locații impresionante precum centrul vechi al orașului Lublin, Lublin Village Museum, lagărul de concentrare Majdanek și fermecătorul oraș Zamość.

Centrul orașului Lublin m-a fascinat în mod special, în special datorită portalului care simbolizează legătura istorică și culturală între Lublin și Vilnius, capitala Lituaniei. La Zamość, am fost încântată de casele colorate și de arhitectura deosebită care conferă orașului un farmec aparte.

 

      Alături de elevii de la școala militară din Lublin, am participat la diverse activități captivante. Printre preferatele mele s-au numărat tragerea cu arma, unde am experimentat senzația de a folosi echipament militar real, ora de criminalistică, unde ne-am luat amprentele și am învățat despre tehnicile de investigare, și ora de poloneză, unde am deprins câteva cuvinte și expresii de bază în această limbă fascinantă.

Un alt beneficiu major al acestei experiențe a fost ocazia de a exersa vorbirea și înțelegerea limbii engleze într-un context real și divers. Am avut șansa de a comunica cu persoane din diferite colțuri ale lumii, îmbunătățindu-mi astfel competențele lingvistice și încrederea în sine.

Cele cinci zile petrecute în cadrul proiectului Erasmus au trecut incredibil de repede, fiecare moment fiind plin de noi experiențe și învățături. Dacă aș avea ocazia, aș repeta cu entuziasm această experiență într-o altă țară, dorind să explorez și mai mult diversitatea culturală și să îmi lărgesc orizonturile.

Comments are closed.