Erasmus projects- a great opportunity for teachers
Formarea profesională, pe drumuri din Europa
Director,
profesor Livia Pop
Europa – bătrânul continent – este considerată leagănul civilizației moderne. Pentru ca o civilizație să dăinuie și să prospere, este nevoie de un sistem bine pus la punct, de transmitere a cunoștințelor științifice, a bagajului cultural și a valorilor democratice. Iată, aici intervine sistemul de învățământ ca factor decisiv în asigurarea unei dezvoltări durabile a societății. Povara este mare, mai ales dacă ne gândim că procesul se desfășoară în toate așezările umane importante, în spații bine definite, unde, cea mai prețioasă avere a unui continent – copii sunt instuiți să devină unealta dezvoltării unui mâine din ce în ce mai tumultos. Așadar, școala are un rol primordial, în legătură cu felul în care se făurește viitorul unei țări.
În contextul Uniunii Europene, învățământul rămâne gestionat de fiecare guvern național. Cu toate acestea, s-au creat programe și mecanisme, prin care sistemele din tări diferite să formeze un tot unitar, cu respectarea valorilor europene și a specificului național. Programul Erasmus vine în sprijinul profesorilor din Europa întreagă oferind oportunități de formare profesională și schimb de bune practici pentru îmbunătățirea serviciilor educaționale ale tuturor instituțiilor școlare care îl accesează.
Școala Gimnazială ”Avram Iancu” a primit Acreditarea Erasmus din anul 2022, adică a aprobat un plan de măsuri prin care se dorește dezvoltarea instituțională, dezvoltarea profesională a angajaților și dezvoltarea culturală a elevilor în contextul european. În urma acestui demers, profesorii și elevii au acces la procesul de învățământ din spațiul european, fie prin stagii de formare profesională, fie prin vizite educaționale de schimburi de bune practici.
Anul școlar 2023-2024 a fost primul dintr-o serie, în care profesorii din școala noastră au participat la stagii de formare profesională. Eu, directorul Livia Pop și colega mea, profesor Diana Rafa am ales ca prim pas, un curs de dezvoltare a competențelor de comunicare într-o limbă străină, așa că am participat la cursul ”Basic English” furnizat de Teacher Academy EU, în Amsterdam, Olanda.
Cursul a avut un conținut variat, integrând exersarea tehnicilor conversaționale cu exerciții de gramatică și de dezvoltare a bagajului lexical, necesar în interacțiuni din sfera educației. Formatorul Cecilia Baldo – profesor de limba engleză, născută în Argentina s-a dovedit a fi o adevărată sursă de inspirație în ceea ce privește tehnicile de predare. Am remarcat abilitatea cu care alternează momentele de reflexie cu acțiunile de învățare. Voi prelua câteva metode pe care le-am văzut la ea. Alt aspect pozitiv a fost facilitarea momentelor de interacțiune a cursanților aflați la programe diferite în aceeași locație. Practic am avut șansa să intrăm în contact cu profesori din alte țări pentru că organizatorii au creat momente în care să avem oportunitatea să ne cunoaștem și să ne împrietenim.
Așa cum era firesc, un subiect important de dicuție printre profesori este sistemul de învățământ din care vin, pentru că acest lucru conduce la reflexie și la dorința de schimbare. Din acest mtotiv, organizatorii au propus o prezentare de plen, pentru toți oaspeții aflați la formare, despre sistemul olandez de învățământ. Am aflat cu acest prilej că nici colegii profesori din Olanda ”nu stau in puf”. În Olanda se manfestă o lipsă semnificativă de personal. De aceea există școli la care anumite discipline școlare nu se predau, căci nu există personal. Deși nu s-a specificat, probabil că sunt acoperite câteva discipline considerate esențiale. Olandezii nu sunt mulțumiți de sistemul lor, în primul rând pentru că la vârsta de 10-11 ani (practic la finalul ciclului primar), elevii dau o testare în urma căreia sunt canalizați spre o formă de învățământ. Se consideră că nu au o a doua șansă dacă au avut un moemnt slab. Dacă rezultatul indică orientarea spre învățământul profesional, elevul este obligat să îl parcurgă până la capăt, și abia apoi, contra cost, poate eventual să parcurgă altă formă de instruire. Deși aceste aspecte sunt discutabile, sistemul olndez are și reușite: acesta îndrumă eficient de elevii selecționați la o vârstă fragedă și îi integrează bine în societate.
Mulți dintre noi am trăit cu impresia că în școlile din vest ”curge lapte și miere”. Am aflat că în Olanda majoritatea școlilor nu au cantină, iar elevii își aduc de acasă un sanwich cu brânză. Nici aici nu există pauza de masă de o oră, ci mai de grabă pauza de 20 de minute. Raportat la costurile vieții, salariile nu sunt mari și nici nu sunt omgene. Lucrul cel mai important este nivelul atins în pregătirea academică, iar aici, Olanda nu stă rău. Locul 7 în ierarhia mondială în urma testării PISA este unul bun pentru colegii olandezi.
Mi-a mai plăcut la curs, faptul că am experimentat folosirea instrumentelor de inteligență artificială în învățarea limbii engleze. Spre exemplu, Character AI poate simula la cererea utilizatorului, un tutore care să te ajute la învățarea limbii engleze. Porfesorul virtual, te poate canaliza în îmbunătățirea abilităților de comunicare scrisă sau orală și în dezvoltarea lexicului specific anumitor domenii.
Amsterdamul este un oraș fascinant. Arterele de circulație îmbină străzi elegante cu luciul de apă al canalelor navigabile. Bulevarde largi și străduțe cochete sunt stăbătute permanent de mașini și de bicicliști. Mie mi se pare că bicicliștii sunt adevărații stăpâni ai orașului, având mai multe facilități decât șoferii sau decât pietonii. În Olanda este un adevărat cult al bicicletei, cu care se transportă uneori câte doi copii către școală, alteori câinele la o plimbare fără a supune la efort cele patru lăbuțe. Pietonul se strecoară greu pe străzi, urmărind cu vigilență să nu ajungă pe ghidonul cuiva.
Aș putea să vă mai spun multe, despre fațadele înclinate de la verticală, pentru a se proteja de vânt, despre scripetele aflat pe exteriorul fiecărei clădiri, căci transportul mobilierului la etaje nu se face pe scara îngustă ci pe geam, direct din stradă sau despre vibrația unui oraș cu o viață culturală de invidiat, cu muzee celebre și galerii de artă, doar că sper să le descoperiți și voi, poate tot prin programul Erasmus.
Călătorie Erasmus pe tărâmul Zeiței Atena
Profesor Nicoleta Felicia Varga,
director adjunct la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”
În luna octombrie, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Dej a beneficiat de încă o mobilitate Erasmus. Astfel, echipa de profesori formată din director adjunct Varga Nicoleta, Pop Adriana și Petruț Ana-Maria a participat la un curs de formare profesională în Grecia. Timp de cinci zile, profesori din cinci țări (România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Finlanda) au urmat programul de formare pentru dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză oferit de Teacher Academy – EUROPASS ACADEMY ATHENA
Pe lângă activitățile de învățare realizate cu profesionalism și implicare de către organizatori, profesorii au împărtășit din experiența didactică, dar și din modul în care este organizat sistemul de învățământ din fiecare țară participantă. Caracterul interactiv al activităților a dezvoltat competența de comunicare a fiecărui participant, asigurând astfel, atât transferul de cunoștințe, cât și stabilirea unor frumoase relații de prietenie.
Mai mult, în timpul celor cinci zile, am avut ocazia să cunoaștem orașul zeiței Atena, vizitând Muzeul Acropole, Partenonul, Piața Parlamentului, Academia lui Platon și multe alte edificii, Atena fiind, de departe, un adevărat muzeu al civilizației și culturii elene.
Ne-am întors mai bogate spiritual, cultural și intelectual, recunoscătoare fiind că am avut această oportunitate oferită de Erasmus.
Experiența Erasmus+ Atena 2023
Profesor Ana-Maria Petruț,
Școala Gimnazială ”Avram Iancu”
Programul de formare pentru dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză oferit de Teacher Academy – EUROPASS ACADEMY ATHENA a fost o oportunitate binevenită, atât de învățare, cât și de explorare a unei vechi civilizații. Experiența participării la activitățile proiectului de mobilitate Erasmus a fost pentru mine unică.
Ca orice element nou ce apare în viața noastră și această mobilitate a creat pentru mine, pe de o parte o stare de neliniște și nerăbdare, iar pe de altă parte m-a provocat să ies din zona de confort pentru a învăța și a cât și pentru viața personală.
Faptul că acest curs a fost organizat în aşa manieră încât informaţia ştiinţifică să vină treptat, ne-a permis, mie și celor doua colege cu care am participat, să identificăm resurse pentru aprofundare şi exerciţiu, atât exerciţiu dirijat în timpul sesiunilor de formare, cât și liber în timpul explorărilor noastre.
Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite , deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde, atât pentru activitățile profesionale, cât și pentru viața personală.
Acest curs nu numai că a răspuns așteptărilor mele, dar în același timp mi-a oferit posibilitatea de a interacționa cu profesori din alte țări cu care am împărtășit experiențe legate de profesia noastră, dar și de cultura și obiceiurule locale. Trainerul nostru și-a propus să ne învețe limba engleza de bază , necesară atunci când călătorim , vizităm sau suntem la restaurant.
Totodată, ne-a indicat o serie de site-uri web utile pentru a ne exersa engleza, dar și sfaturi pentru a continua să practicam aceasta limbă internațională.
Am fost pusă în situația de a interacționa cu participanți la curs din alte țări cu care am putut face asta doar în limba engleză, deci a fost o provocare destul de mare pentru mine. Totodată, am aflat lucruri interesante despre sistemul de învățământ din Ungaria, Slovacia, Cehia și Finlanda de la colegii de curs cu care am interacționat.
MOBILITATE ERASMUS-ATENA
Profesor Adriana Pop,
Școala Gimnazială ”Avram Iancu”
În anul școlar 2023-2024 am avut șansa de a participa la programul de formare profesională pentru consolidarea limbii engleze, din cadrul programului Erasmus. Împreună cu alte doua colege de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, m-am deplasat în capitala Greciei, Atena, pentru a participa la cursul de formare „English Language Course” (Elementary Level).
A fost o experiență interesantă și în același timp frumoasă, deoarece ne-a dat posibilitatea să cunoaștem colegi din alte țări, aparținând unor sisteme de învățământ diferite de al nostru, să exersăm conversația în limba engleză. Locația cursului ne-a dat posibilitatea să vizităm obiective turistice de o deosebită valoare istorică.
Cursul de formare s-a desfășurat în perioada 16-21 octombrie 2023 sub îndrumarea doamnei profesor Daphne Peristeropoulou Conway. Cursul a început printr-o prezentare succintă a conținuturilor, după care, în fiecare zi ne-a explicat câte o temă din gramatica limbii engleze. Am apreciat foarte mult faptul că doamna profesor a încurajat conversația în limba engleză și a urmărit dezvoltarea creativității în exprimarea noastră. La finalul fiecărei zile de curs, s-au făcut recomandări pentru vizitarea obiectivelor turistice, urmând ca la începutul zilei următoare de curs, să descriem, în limba engleză, ceea ce am vizitat și să formulăm o opinie în legătură cu experiența noastră. În același timp, am avut ocazia să discut liber cu ceilalți cursanți și să stabilim conexiuni pe diverse teme.
Consider că, participarea la mobilitatea de formare din cadrul programului Erasmus, mi-a dat posibilitatea să dobândesc competențe noi în ceea ce privește conversația în limba engleză și să împărtășesc alături de ceilalți colegi, experiențe din activitatea mea profesională.
Cum e la cei mai buni?
Profesor Iulia Teodor Lador,
Școala Gimnazială ”Avram Iancu”
Activitățile propuse au fost extrem de bine organizate de gazdele noastre care s-au străduit ca șederea noastră să fie una de neuitat.
Prima destinație a fost Țara celor o mie de lacuri, și anume capitala, Helsinki. S-a organizat o cină datorită căreia ne-am cunoscut colegii din Germania, Italia, Grecia și Spania. Apoi, am discutat despre orarul activităților. În felul acesta, s-a dat startul unei experiențe inedite.
Astfel, am fost informați cu privire la sistemul de educație finlandez. Acesta se caracterizează prin cuvintele: gratuit, independent, încredere și investiție. Adjectivul gratuit se referă la faptul că elevii primesc tablete, mâncare și pleacă în excursii făra a plăti. Prin cuvântul independent, sistemul de educație susține profesorul, care devine responsabil de predare, sarcină care e dată mai departe elevului, care, la rândul său, devine responsabil de propria învățare, de aceea elevii își fac orarul, alegând materiile pe care vor să le studieze, inclusiv profesorii. Independența este dublată de încrederea de care se bucură cadrul didactic din partea directorului. Mai mult, investiția făcută în școli reprezintă unul din punctele forte ale sistemului. Mai mult, nu s-au desființat școlile speciale, părinții având posibilitatea de a opta pentru ele, cu toate că școlile sunt pregătite pentru incluziune, accentul căzând asupra modului în care pot interveni pentru a ajuta la progresul elevului.
Pe lângă toate informațiile primite, am avut ocazia de a vizita școli din capitala Finlandei. A fost surprinzător faptul că mai multe școli au lăsat elevii să prezinte școala la care învață. Pe lângă faptul că vorbeau fluent limba engleză, am remarcat bucuria acestora de a fi elevi ai instituțiilor respective. Am făcut cunoștință cu felul în care li se predă, în ce constă evaluarea, am văzut laboratoarele de științe și informatică, și, bineînțeles, s-a menționat aportul elevilor în organizarea activităților extrașcolare, de care erau foarte mândri.
Am lăsat în urmă cele o mie de lacuri, iar feribotul ne-a dus în Estonia, Tallinn. Estonia este o țară care impresionează prin patriotismul locuitorilor săi, unul dintre aceștia fiind, Mart Laanpere, profesor de matematică la Universitatea din Tallinn. Sistemul de educație estonian impresionează prin rezultatele foarte bune înregistrate la testele PISA. Școlile se bucură de autonomie, nefiind inspectorate. Elevii susțin evaluări externe, multe dintre acestea fiind online. La nivel național, strategia sistemului de educație vizează: învățarea flexibilă, accesul la educația de calitate, profesori și directori calificați.
În plus, fiecare școală încearcă să își contureze o identitate unică, susținând educația incluzivă, prezența terapeuților, a psihologilor și a pedagogilor, la care elevii pot apela. Un aspect deosebit este faptul că profesorul își alege metodele didactice pe care vrea să le utilizeze, dar și manualele. Profesorii debutanți sunt ajutați prin activități de mentorat. 86% din timpul alocat lecțiilor este destinat predării și învățării.
Am vizitat școli din capitala estoniană, una dintrea acestea fiind într-o zonă rurală (școală 100% estoniană). Amplasarea școlii era desprinsă, parcă, din basme: în mijlocul naturii, cu numeroase terenuri de fotbal, tenis și volei. Din nou, am fost întâmpinați cu același slogan: Avem încredere în profesorii noștri., și cu trei perspective noi: școală prietenoasă, învățare aprofundată – lecția – 80 de minute și munca în echipă.
Am avut oportunitatea de a vizita școala Pae Gymnasium care se bucură de un real succes în ceea ce privește imersiunea lingvistică, întrucât limba maternă a mai multor elevi este rusa. De asemenea, am fost privilegiați să vizităm Școala 21, care face parte din topul școlilor din capitală. Elevi bine pregătiți ne-au iniviat la un tur al clădirii, au prezentat materiile pe care le studiază și activitățile extrașcolare pe care le desfășoară și la care participă cu mult interes.
Așadar, a fost o experiență din care am învățat că Și noi putem!
INFORMARE despre MOBILITATEA ERASMUS + în FINLANDA și ESTONIA
Profesor Cristina Dascălu
În luna mai, am participat la – cursul de formare în domeniul managementului școlar, din cadrul proiectului Erasmus + în Helsinki, Finlanda și respectiv Tallinn, Estonia.
Pornind de la ideea că trebuie să înveți din exemplul altora, să experimentezi, să aprofundezi și apoi să valorifici la nivelul unității de învățământ, m-am bucurat de experiențe noi la cursul la care am participat sub egida Euneos. Se spune că omul cât trăiește învață și că experiențele noi aduc o îmbunătățire a calității vieții.
Cursul a început cu prezentarea sistemului de educație finlandez făcută de domnul Petri Ilmonen, manager și formator Euneos. Cursanții erau din Germania, Italia, Grecia, Spania și România. Fiecare profesor a prezentat sistemul educațional din țara sa, s-au purtat discuții pe această temă, punându- se accentul pe soluționarea unor probleme existente prin preluarea exemplelor de bună practică. Am îmbinat teoria cu practica, plecând din amfiteatru, am continuat explorarea, prin vizitarea unor școli private și de stat. Mi-a plăcut foarte mult faptul că în majoritatea școlilor, elevii ne prezentau programul și activitățile din unitatea lor. Tot ei ne insoțeau în vizita noastră prin sălile de curs și laboratoare. Am remarcat dotarea laboratoarelor și faptul că erau funcționale, ei neavând probleme cu spațiul (problemă întâlnită în școala/țara noastră). Din păcate nu am participat la o oră de curs, ci am intrat în săli de clasă și am observat activitățile câteva minute. În unele școli am putut interacționa cu elevii și profesorii.
Am constatat că nu se lucrează numai pe laptop sau tablete, elevii utilizează manualele și caietele pe care le primesc gratis pentru procesul instructiv-educativ. Am observat că se pune accentul pe proiecte și pe rezolvarea problemelor cotidiene de către elevi, aceștia având la dispoziție resurse variate. Am fost plăcut surprinsă de faptul că elevii sunt mândri că fac parte din colectivul școlii respective și sunt foarte determinați să învețe și să-și croiască un viitor bun. În unele școli există experți în digitalizare, care-i îndrumă pe cei care au nevoie.
Și printre cadrele didactice din Finlanda există inovatori, persoane receptive la nou, care devin conducatori/ traineri, ajută la transferul teoriei în practică, dar și persoane rezistente la schimbare. De altfel, rezistența la schimbare este un fenomen universal. Pentru 90% din personal digitalizarea nu este o inovație, ci o normalitate. Se lucrează pe un proiect ”Digital Mirror” în care își fac un plan și la 3 ani identifică puncte tari/ slabe existente (analiza SWOT), Se răspunde la întrebările: Unde ? Cu cine? Cu ce ? Cu ce fonduri? De unde fac rost de fonduri?.
Școlile speciale funcționează in Finlanda, dar în Italia s-au desfințat. Colegii italieni au catalogat negativ acest fapt.
Următoarea etapă am trăit-o în Tallinn, oraș aflat la 80 km de Helsinki. Cele două orașe sunt despărțite de Marea Baltică. Cursurile au fost organizate la o universitate modernă, iar domnul Mart Laanpere, profesor de matematică și formator Euneos ne-a impresionat cu prezentările sale. Deși era profesor la universitatea din Tallinn, copiii lui învățau la o școală din mediul rural, unde locuia familia.
Prezentându- ne sistemul educațional estonian a pus accent pe faptul că diferențele între școlile din mediul rural și cel urban sunt infime, iar digitalizarea a adus Estonia pe locul 1 în Europa. Dintre școlile vizitate mi-a plăcut cel mai mult una din mediul rural, aflată în apropierea unei păduri. Școala avea bazin de înot, terenuri de fotbal, baschet, volei, tenis, iar multe activități se desfășurau în mijlocul naturii. Activitățile practice și cele extracurriculare beneficiază de bază materială solidă și variată.
O temă importantă, abordată la curs, a fost evaluarea prin teste PISA și modalitatea de concepere a subiectelor. Ne-au fost prezentate modele și rezultatele obținute de diverse țari, fapt ce a trezit animozitate în rândul cursanților.
Elevii din Tallinn sunt foarte motivați, respectă profesorii și au încredere în calitatea actului educațional.
Experiența dobândită în mobilitatea Erasmus m-a condus pe drumuri noi, am cunoscut oameni speciali, mi-am îmbogațit cunoștințele, am trăit clipe minunate și în munca la clasă cu elevii mei voi experimenta ceea ce am acumulat.
Life shadowing– o experiență incredibilă
Profesor Armanda Stroia, profesor Corina Cristoreanu
Școala Gimnazială ”Avram Iancu”
Rememorând incredibila experiență LIFE SHADOWING organizată de Euneos în Helsinki și Rovaniemi, Laponia, simțim deja dorul atmosferei vibrante și al schimbului antrenant de idei cu profesori pasionați din întreaga lume! Fiecare moment petrecut alături de acești educatori dedicați a fost o adevărată sursă de inspirație și dezvoltare profesională!
Unul dintre cele mai captivante momente a fost dezbaterea despre Inteligența Artificială în educație, care a avut loc la conferința Educa din Helsinki. Participarea reprezentanților Ministerelor Educației din Finlanda și Estonia, alături de Directorul Departamentului de Inovație Globală al UNICEF, a adus în prim-plan perspective globale asupra provocărilor și oportunităților integrării AI în educație. Discuțiile au fost extrem de valoroase, oferindu-ne o înțelegere profundă a modului în care tehnologia, folosită în mod responsabil, poate transforma educația într-un mod pozitiv și sustenabil.
Vizitând școlile finlandeze, am remarcat echilibrul perfect între tradiție și inovație. Însă, ceea ce ne-a impresionat cu adevărat a fost cultura încrederii. Profesorii finlandezi se bucură de un nivel ridicat de autonomie și respect, ceea ce le permite să creeze un mediu educațional flexibil și adaptabil. Această cultură a încrederii este remarcabilă și foarte diferită de ceea ce întâlnim adesea în țara noastră. De asemenea, elevii beneficiază de mese gratuite și sănătoase în cantinele școlare, subliniind o abordare holistică a educației, care pune accent nu doar pe performanța academică, ci și pe bunăstarea generală a elevilor.
De fiecare dată când închid ochii, parcă revăd acei copaci glazurați cu zăpadă și îmi amintesc de plimbările revigorante prin pădurile care păreau desprinse direct dintr-un basm! În plus, spectacolul emoționant al aurorei boreale, plimbările cu rachete de zăpadă în timpul orelor de educație fizică, vizita la ferma de reni și în satul oficial al lui Moș Crăciun, momentele de mindfulness în zăpadă—fiecare experiență m-a făcut să mă simt profund conectată cu ritmul inimii înzăpezitei Laponii! Există un proverb printre localnici: “You may go out of Lapland, but Lapland never goes out of you!”
Suntem profund recunoscătoare pentru această experiență Erasmus+ care ne-a oferit șansa de a explora inovația în educație dincolo de Cercul Polar! Fiecare zi a fost o oportunitate de a învăța și de a crește, atât pe plan profesional, cât și personal, de a ne conecta cu profesori pasionați de pe fiecare continent și experți în educație.
Inovație și educație digitală în Orașul Luminilor, Florența
Prof. înv. primar, Aida Galu
Școala Gimnazială ”Avram Iancu”
În luna aprilie a acestui an școlar 2023-2024, am avut privilegiul de a participa la un curs de formare profesională derulat la Europass Teacher Academy din Florența, o experiență care s-a dovedit a fi extrem de valoroasă pentru dezvoltarea mea profesională.
Acest curs, centrat pe aplicațiile digitale și TIC de bază pentru profesori, a adus laolaltă dascăli din întreaga Europă, oferindu-mi oportunitatea de a învăța nu doar din conținutul cursului, ci și din schimburile interculturale și discuțiile pe care le-am avut cu colegii din alte țări.
Într-o eră digitală în continuă expansiune, acest curs a reprezentat o oportunitate unică de a-mi dezvolta competențele tehnologice esențiale cu scopul de a transforma sala de clasă într-un mediu de învățare modern și interactiv.
Prin intermediul cursului, am dobândit o înțelegere solidă a principiilor cheie ale Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), care mi-au permis să îmi îmbunătățesc semnificativ metodologia didactică.
Am învățat să creez prezentări captivante folosind instrumente precum Microsoft PowerPoint, Canva, Genially sau Google Slides, să găsesc și să partajez materiale educative relevante, să concep chestionare și jocuri interactive, am dobândit abilitățile de a proiecta lecții interactive și de a învăța modalități noi și captivante de a evalua performanța elevilor, toate acestea contribuind la o experiență de învățare mai atractivă și mai eficientă pentru elevii mei.
În plus, cursul mi-a oferit o perspectivă valoroasă asupra utilizării inteligenței artificiale în educație. Am înțeles cum poate fi integrată AI în procesul de predare pentru a personaliza și optimiza învățarea fiecărui elev, aducând astfel inovația în centrul experienței educaționale.
Interacțiunea cu colegi -profesori din diverse țări, precum Finlanda, Ungaria, Croația, Franța și Spania, a fost, de asemenea, o experiență interesantă care mi-a permis să descopăr și să înțeleg mai bine sistemele de învățământ din alte părți ale Europei, schimbând exemple de bune practici care pot fi adaptate și implementate în propria mea activitate didactică. Am realizat cât de important este să fiu receptivă la idei și practici din alte sisteme educaționale, deoarece fiecare poate aduce ceva valoros care poate contribui la îmbunătățirea calității educației pe care o ofer elevilor mei.
Atmosfera vibrantă a orașului Florența, cu istoria și cultura sa bogată, a fost un cadru ideal pentru această experiență educațională transformatoare. Impresiile cu care am venit din Florența sunt profund pozitive. Nu doar că mi-am îmbogățit cunoștințele și abilitățile tehnice, dar am plecat și cu un sentiment de entuziasm și încredere în capacitatea mea de a transforma sala de clasă într-un spațiu educațional al viitorului. Acest curs a fost, fără îndoială, un pas important în evoluția mea ca profesor, pregătindu-mă să fac față provocărilor și oportunităților pe care era digitală le aduce în educație.
Basic ICT for Teachers: Curs de formare în cadrul proiectului Erasmus
prof. înv. primar Voicu Cristina Alexandra
Participarea la cursul de formare “Basic ICT for Teachers: Empowering Classrooms in the Digital Age”, desfășurat în Florența, Italia, a fost o experiență profund transformatoare, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Timp de șase zile, am avut ocazia de a învăța de la o formatoare extrem de dedicată, care ne-a ghidat cu răbdare și entuziasm prin complexitatea noilor tehnologii educaționale. Sub îndrumarea ei, am explorat o serie de platforme și instrumente digitale esențiale pentru predarea modernă, precum Canva, Genially, TedEd, EdPuzzle, Kahoot, Padlet, Nearpod, Mentimeter, Crash Course și ChatGPT.
Canva și Genially sunt platforme puternice pentru crearea de prezentări și materiale vizuale interactive, care captează atenția elevilor și fac informația mai ușor de înțeles. TedEd și EdPuzzle sunt instrumente excelente pentru integrarea resurselor video în lecții, permițându-mi să dezvolt gândirea critică a elevilor prin întrebări și discuții interactive.
Kahoot și Mentimeter aduc un plus de dinamism în evaluare, oferind feedback instantaneu și transformând învățarea într-o experiență distractivă și competitivă. Padlet și Nearpod facilitează colaborarea și interacțiunea în timp real, în timp ce ChatGPT și Crash Course oferă suport educațional continuu, adaptat nevoilor fiecărui elev.
În concluzie, acest curs mi-a oferit instrumentele necesare pentru a transforma sala de clasă într-un mediu digital modern, în care tehnologia susține și îmbunătățește procesul de învățare, pregătindu-i pe elevi pentru provocările viitorului.
În plus, frumusețea orașului Florența, cu bogata sa istorie și arhitectură impresionantă, a fost cadrul perfect pentru acest curs. Am avut oportunitatea de a cunoaște colegi din alte țări, împărtășindu-ne experiențele didactice și învățând unii de la alții. Această interacțiune internațională a fost extrem de valoroasă, oferindu-mi noi perspective și idei pe care le voi aplica în activitatea mea didactică. Cursul mi-a oferit nu doar competențe tehnologice, ci și o rețea globală de profesioniști dedicați, toți animați de dorința de a transforma educația.
Spune da folosirii instrumentelor digitale în predarea lecțiilor!
Prof. pt. învățământul primar Irina Baneas
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej
Utilizarea platformelor educaționale în ciclul primar este o oportunitate excelentă de a îmbunătăți procesul de predare – învățare – evaluare și de a aduce inovație în educația timpurie. Desigur, pentru acest lucru, profesorul trebuie să se documenteze în legătură cu platformele educaționale și cu facilitățile pe care acestea le oferă utilizatorilor.
În cazul școlii noastre, programul Erasmus+ constituie o șansă pentru formare și dezvoltare profesională în concordanță cu câteva obiective strategice. Digitalizarea procesului didactic face parte din obiectivele Erasmus ale școlii. Într-un demers al școlii noastre am participat, în perioada 01-06.04.2024, la cursul pentru formare profesională ”Empowering Classrooms in the Digital Age” din Florența, Italia.
Spre bucuria mea, am experimentat mai multe platforme educaționale și instrumente digitale: TED-Ed, Diffit, Edpuzzle, Canva, Nearpod, Genially, ChatGPT, Kahoot, Padlet și CrashCourse.
Am aflat că TED-Ed, Edpuzzle, Nearpod și Diffit sunt platforme care permit alcătuirea de lecții interactive, animate și integrează exerciții în format digital. Canva și Genially sunt platforme care permit crearea conținuturilor colaborative de tipul imaginilor, a prezentărilor și a filmelor. Am remarcat posibilitatea pe care o oferă Genially de a crea sesiuni video de tipul escape-rooms pentru munca colaborativă. Alt instrument foarte util este Kahoot- o platformă pentru jocuri educaționale diverse. Pentru o documentare eficientă am experimentat ChatGPT. Este incredibil de ușor să accesezi informații despre un fenomen, folosind acest instrument de inteligență artificială!
De asemenea organizatorii au prezentat colecția de materiale video CrashCourse, aflată pe platforma Youtube. Colecția acoperă o gamă variată de domenii. Practic eu am găsit materiale despre orice temă din programa școlară am solicitat. Acest aspect este foarte important.
Alt instrument pe care l-am folosit la curs a fost Padlet. Platforma permite crearea unui panou virtual, care se poate completa colaborativ, prin simpla distribuire a unui link.
Parcurgerea cursului m-a ajutat să îmi răspund la multe întrebări legate de oportunitatea acestui tip de inovări în tehnicile de predare. Credă că oricine se întreabă: ”De ce lecție digitală? La ce mă ajută? Este benefic pentru copii?”. Iată opinia mea: platformele educaționale oferă resurse variate, adaptabile la nivelul de cunoștințe ale elevului. Lecțiile create cu aceste instrumente pot fi adaptate la nevoile fiecărui elev. Jocurile și videoclipurile integrate în lecții digitale aduc un plus de motivare elevilor participanți. Familiarizarea cu lecții digitale duce la dezvoltarea abilităților elevilor de a folosi tehnologia. Profesorul poate primi feedback instantaneu prin intermediul acestui tip de aplicații.
În urma participării la curs am înțeles că tehnologia evoluează rapid și că este important să fiu o persoană informată și să continui să-mi dezvolt abilitățile pentru a rămâne eficientă într-un mediu de lucru dinamic
Hai-hui prin Barcelona
Prof. consilier școlar Gabriela Dascăl
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej
Într-o duminică de iulie am pornit cu mari emoții și așteptări ridicate spre Barcelona, Spania, pregătită pentru o nouă experiență de învățare în cadrul programului acreditat Erasmus+, cursul Tech Toolbox for teachers – AI-powered tools too. Cina din acea seară a fost ocazia perfectă de a face cunoștință cu profesorul formator și colegii participanți la curs, veniți din România, Slovenia și Germania, într-o atmosferă de bună dispoziție și deschidere spre cunoaștere.
Pe parcursul săptămânii 7 – 13 iulie 2024, am avut ocazia să învăț mai multe depre sistemul de educație, dar și problemele cu care se confruntă școlile din alte țări. Mai mult, am admirat la pas monumente istorice și culturale, atracții turistice și peisaje fascinante din Barcelona și zona metropolitană.
Am învățat, într-o manieră ludică, printre jocuri de competiție Blooket, Quizizz sau vânătoare de comori cu coduri QR, cum să creez un site Google, cum să folosesc instrumentele Microsoft, Canva, Padlet, Adobe, Book Creator și multe alte aplicații care generează conținut cu ajutorul inteligenței artificiale. Acestea s-au dovedit utile în realizarea unor lecții cât mai captivante pentru elevi și actualizate din punct de vedere al informației, în facilitarea evaluării elevilor și promovarea materialelor și resurselor educaționale dezvoltate de către profesori, pentru a deveni accesibile.
La finalul programului zilnic, am avut posibilitatea să explorez o parte din plajele Barcelonei și monumentele arhitecturale consacrate. Am urcat la Castelul Montjuïc pentru a admira de sus panorama orașului, de unde am coborât cu telefericul spre Muzeul Național de Artă al Cataloniei, am fost impresionată de măestria arhitectului Antoni Gaudi, cercetând creațiile sale din Parcul Güell, Sagrada Família și Casa Battlö. În final, m-am plimbat pe Las Ramblas, cea mai aglomerată zonă de promenadă, în care artiștii locali își promovează creațiile.
Am părăsit Barcelona încântată de bogăția culturală catalană și entuziasmată de instrumentele tehnologice, pe care am învățat să le folosesc, fără a subestima importanța jocurilor clasice și a lucrurilor simple în învățare și dezvoltarea creativității.
Cum e la alții, cum e la noi?
Profesor Diana Rafa
Îmi voi aminti toată viața o poezie de George Topârceau, pe care am recitat-o la o serbare de sfârșit de an școlar, la grădiniță. Poezia se numește ”Câți ca voi”, iar esența ei este călăuzitoare pentru mine. Cu versuri simple și drăgălașe autorul ironizează personajele care după o reușită mică privesc lumea de sus. Cocoșul și găina din poezie, cocoțați pe un gard se mândresc cu isprava de a fi reușit să urce deasupra orătăniilor din ogradă. Drept răspuns, o pasăre mică, un pițigoi, aflat între ramurile unui coccoduș, le dă cu modestie replica celebră ”Câți ca voi!”.
Nu știu dacă atunci am înțeles morala ce se desprinde din poezioară, însă mi se pare bizar faptul că aceeași morală se aplică și în cazul meseriei mele de profesor. Ba mai mult, eu consider că aplicarea acestui tip de morală este esențială pentru dezvoltarea instituțională a fiecărei școli care se deorește o școală a Europei de mâine. A te raporta la sistemele educaționale de succes ale Europei, înseamnă în primul rând a le cunoaște, iar cunoașterea nu se rezumă la a citi câteva rânduri menționate într-un studiu.
Programul Erasmus+ acționează în mod direct pentru promovarea unui sistem educațional sănătos, prin crearea oportunităților pentru dascăli, de a avea acces la bunele practici europene în domeniul educației și la formarea profesională de bună calitate. Asta înseamnă că dascălul are oportunitatea de a călători, de a intra în contact cu alți dascăli, de a vizita școli, de a accesa programe de formare, în funcție de nevoi.
Șansa să vezi, șansa să compari, șansa să ajustezi reprezintă scopul pentru care Școala Gimnazială ”Avram Iancu” a obținut Acreditarea Erasmus+. Acest fapt s-a tradus în deplasări ale profesorilor în afara țării pentru a participa la programe în domenii diverse. Astfel, două colege au participat la cursul de management educațional în Helsinki și Tallinn, cinci colege au participat la dezvoltarea competențelor de comunicare in limba engleză, în Amsterdam sau în Athena, șase colege au participat la cursuri de dezvoltare a competențelor digitale în Rovaniemi-Helsinki, Florența și Barcelona.
Toate cursurile destinate profesorilor au momente în care participanții vorbesc despre școala lor și despre factorii care conduc la un aport pozitiv la mediul social, pe care școala lor îl aduce. Acest tip de evenimente constitue un valoros schimb de bune practici.
Nici unul din colegii din alte țări, cu care am intrat în contact nu era convins că nu mai are nimic de ajustat la sistemul educațional din țara sa. Fiecare sistem (chiar și cel finlandez, aflat pe locul I în lume) trebuie să păstreze loc pentru ajustări.
Indiferent că mass-media este are o atitudine de sprijin (caz rar întâlnit), sau că mass-media pune la zid un sistem întreg, identificându-l cu exemplele sale negative, toți colegii pe care i-am cunoscut, proveniți din școli din țări diferite, sunt de părere că mai au multe de făcut, de aceea se formează, se implementează programe și se fac studii permanente.
Progresul nu înseamnă nicăieri dărâmarea temeliilor ci consolidarea lor. Aceste temelii care stau la baza formării generațiilor viitoare țin de familii mai prospere, siguranță financiară și asistență socială de bună calitate.
Depinde de fiecare dintre noi să facem o școală mai bună, pentru că asta va face lumea mai frumoasă.
Between 16-21 May 2022, a delegation made up of teachers and students from the secondary school’ Avram Iancu’ from Dej participated in an exchange of experience with the ICS Casella school in Pedara, Sicily, within the Erasmus project :’ Developing educational techniques starting from regional context- Sa dezvoltăm tehnicile educationale pornind de la contextul regional’.
The experience was wonderful, as the proposed activities were varied and entertaining : presentations, contests, outdoor activities, hiking and sightseeing. They were all designed in such a way that they mirrored the theme of the project. The atmosphere created by the host school was a warm one, full of enthusiasm, good mood, beneficial to the development of the educational approach. The students of the school were distinguished by the originality and natural behaviour with which they presented the materials, proving solid knowledge of English. They also showed empathy, interest and openness towards the proposed activities, managing to integrate easily.
I was excited about the way the teachers of the school received us and the way they thought about the activities. The hike to Monte Gemellaro was extraordinary. Accompanied by a guide and fascinated by the view that fell before our eyes, it was the perfect opportunity to combine theory with practice. The specialist’s explanations and the fact that we were able to observe the geography of the region crowned this hike.
Therefore the Erasmus + project meant: learning experience, exchange of experience and opening of new horizons, all accompanied by the following lyrics that describe so well the atmosphere of the region.
”Lasciatemi cantare
Con la chitarra in mano
Lasciatemi cantare
Sono un italiano”.
Lador Iulia, teacher at Avram Iancu Secondary School, Dej, Romania
Impressions from Pedara
During the week of May 15th-21st 2022 I had the opportunity of accumulating experience and developing my management skills, but also didactic, in Pedara, a village in the Province of Catania, Sicily, from the south of Italy.
The international project Erasmus+” Developing educational techniques starting from regional context” has reunited schools from five countries including also L’Instituto Comprensivo” S. Casella”, Italy.
Even from the first day I felt a certain energy, Sicilian energy which you can not ignore. Full of emotions and thoughts I had started an amazing experience from the moment I had arrived at the school in Pedara, where we were all welcomed in a certain manner. An explosion of joy and warmth from the hosts were manifested through traditional games and Sicilian songs, which the Italian students had prepared for us. The contact with one of the most ancient civilizations made me emotional. While the pupils, guided by the teachers, were singing and dancing to us their prepared songs, my mind went directly to the Romanian civilization, at the human and cultural diversification, emperors, Caesar, gladiators, conquerors and conquered nevertheless, at the mob movies, at what I had seen imprinted with large letters on the inside walls of the school “STOP Mafia! “. I realized that this small community was well aware of the dangers their children can be exposed to, and also the educational importance to stop it, even eliminate it.
A true history lesson followed. The two cities that we had visited, Catania and Noto, offered, through the well-kept ruins, the architecture, the buildings with Italian style of the city and everything that appears at every step, a time-travel up to the time one of them was covered in lava from the volcano Etna, and the other one, divided into lay people and clergy/ poor people that were obligated to live on the hills above the city and wealthy people who stood out through opulence and luxury.
In Catania I took part in a gastronomy lesson offered by a higher education unit which was partnered with school from Pedara.
The students from Catania were our guides through the historic center of the city, and were even exceptional chefs, because they offered us a wonderful lunch prepared with their teachers in the school’s laboratory.
My biggest regret was that we were not allowed inside the laboratories. I would have been honored to see how they had prepared that delicious ice cream they amazed us with as desert, but also the other culinary products they served us is a very elegant way.
Of course, the ultimate show was offered by Etna which I saw fuming right from the first night we had arrived. During the hike on the Mount Gemelaro, it started so “grumble“! We got scared wondered if our arrival bothered her or enjoyed her. What it was shown to us during this hike confirmed, once again, the greatness of the nature and the divine force of it! We are so small and weak in comparison to the nature, that the only thing we can do is to admire its manifestations and powers! A night before we prepared our luggage to return back home, Etna felt our feeling of sadness and offered us an impressive but also scary show. From the balcony of the guest house we stayed in, we watched the eruption of the legendary volcano. Light show raised to the sky, amazement and feelings which I had never thought I would ever experience ended this learning experience, a life experience offered us by Erasmus+.
Thank you, Erasmus!
Nicoleta Varga, deputy headmaster at “Avram Iancu” Secondary School, Dej, Romania
C4 meeting from Erasmus project:” How to tell our stories !”
The project meeting “How to tell our stories”, part of the international Erasmus+ project “Developing Educational techniques starting from regional context”, that was held in Mersin, Turkey between 22nd and 27th February, was a story itself. Due to the current situation in the world we could use one word to describe the beginning of our Erasmus journey, that word being uncertainty.
But the uncertainty turned into certainty once we’ve passed the airport’s security, sat on our seats and took off to Istanbul. We arrived in Turkey really early in the morning, a group of 3 teachers and four students, with no internet connection or any other app that people usually use nowadays to get to their destinations. We only had an address and a lot of nice, kind and wonderful Turkish people who helped in in any way they could.
Our Turkish week started with a meeting at Ozel Mersin Ugur Okulari, a private school, where you can meet students from kindergarten all the way to high school. The days continued according to schedule with activities which brought students together and made them want to know more about the countries involved in the project and about their stories. All the presentations and activities that were part of the project managed to bring all of us together, teachers and students, no matter of our nationalities. One of the things that offered all our students a good way of using their English was the fact in every activity, painting T-shirts, pottery , History class or field trips, students blended and tied friendships. If at the beginning of the week teachers used to remind them to talk to all the students involved after a few days they behave as if they knew each other for years.
Our Turkish week was full of great activities from morning until late in the afternoon. One of the activities that I enjoyed the most was the field trip to Hatay. We visited Hatay Archeology Museum, a museum which left us, all, breathless. We have never seen such beautiful mosaics in our lives. Each one was more spectacular than the other. Another stop in our field trip was to the church of St. Peter, which is a must see not only for Christians, but for everyone, no matter what you believe in. The activity which really caught my eye was the History class taught by the Turkish History teacher. It started as an ordinary History lesson , but it turned into a practical activity that allowed students to put in practice what the teacher had already explained at the beginning of the class. Students were asked to build a fortress out of sugar cubes.
Erasmus+ meetings don’t mean only travelling and tasting traditional food. Erasmus meetings mean, in the first place, learning and improving ones knowledge. We learnt to want to be better, we learnt to want to improve ourselves, to try to improve our school system, our school as a building, to make it colorful and lively, to try new ways of teaching, to have fun from time to time with our students during the classes we teach.
Laura Cîmpean, teacher at ”Avram Iancu” Secondary School, Dej, Romania
Hello, I’m Cigdem Gezici. I am a physical education teacher at Mustafa Kemal Secondary School. This is my first time participating in this project. The school we were in Mersin welcomed us very well. Everything proceeded as planned and programmed. The activities we did with our students outside the program were remarkable and enjoyable. We had good conversations with foreign schools and shared our cultures. I think we got on well with each other. Last week was a good experience for me. I feel both happy and lucky to be in this project. Thanks for everything.
Çiğdem GEZİCİ, Physical Education Teacher
Bağcılar Mustafa Kemal Secondary School, Istanbul, Turkey
Local museums and local manufactures help me to learn 11-17-th October 2021, Lublin, Poland
As a teacher who have been involved in several projects so far, this was the most challenging mobility we have ever experienced, but this was due the pandemic.We had encountered many problems. But after all,we could deal with all the handicaps and got to Lublin. Discovering new cities is a hobby of mine.I was ready to meet my dear project partners and experience new things with them. This was my second visit to Poland but certainly the most exciting one. Here are some first impressions of mine.
My first impression was formed by the people and their warm welcoming us. Everyone treated us well and quite hospitable.
This was my students’ first experience abroad.it they never felt like foreigners.They got used to project atmosphere swiftly. Malgorzata and her colleagues did a great job and we felt home during our visit to LUBLIN which was Quiet and clean.
They took us to Nazi death camps which was the most terrifying experience I have ever went through duringy meetings in Erasmus project. But thanks to Poland team, we learned a lot about things that happened in these camps with our own eyes.
The teachers in the host school were very friendly and they prepared wonderful activities with our students. They had quite fun.
The school was extraordinary considering it is military based. So my students were surprised to see students in military uniforms but still they made good friends and had great time. It was good chance for every one of us to broden our horizon.
It was a perfect experience for us and we thank to Malgorzata and her team for welcoming us warmly and hosting us.
Raşit Kurşun
teacher to Özel Mersin Uğur Okulları
My impressions of the Erasmus visit
Our Erasmus guests from Romania (Dej), Italy (Padera), Turkey (Stambul and Mersin) and Bulgaria (Sofia; the Bulgarians were present online) gave me the impression of being very open and eager to learn people. Me and my colleague were to teach them some Polish language, including the lyrics of the Polish version of the internationally recognised song about the sleeping Pan Jan (literally: Mr John), who keeps staying in bed the ringing of the morning bells notwithstanding. All the participants of the meeting mastered the lyrics in Polish and while singing excelled at imitating the sounding of the ringing bells. The song was performed in different configurations – in national teams and transnationally – and the performers definitely derived a lot of pleasure from singing. Sharing this experience no doubt contributed to the feeling of belonging to one singing community, united by their common aim of telling the story of Pan Jan. I think it was one of those moments one deems his/her life worth living for – many thanks to the Erasmus Project for enabling us to meet and to share this moment. Monika Majewska, teacher to XXVII LO im. Zeslancow Sybiru w Lublinie